Mujeres en Red
twitter
twitter


XVII Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere: Observant els feminismes

Palma de Mallorca, del 12 al 15 de julio de 2016

Visitas: 1980    {id_article}  

Direcció: Esperança Bosch Fiol, Departament de Psicologia, UIB i Victòria A. Ferrer Pérez, Departament de Psicologia, UIB

Coordinació: Capilla Navarro Guzmán, Departament de Psicologia, UIB, Virginia Ferreiro Basurto, Departament de Psicologia, UIB i Enrique Urbano Ángel, col·laborador

Lloc: Centre Flassaders. C/ de la Ferreria, 10, Palma


En els darrers temps, i particularment a partir de l’entrada en vigor de la Llei 3/2007, per a la igualtat efectiva entre homes i dones, s’ha anat fent quasi imprescindible disposar d’eines per conèixer l’estat de la qüestió en matèria d’igualtat i poder valorar els avanços realitzats i les mancances que encara han de ser resoltes. Dedicam aquest curs a revisar aquestes eines i la feina que duen a terme en diferents contextos de la societat espanyola per analitzar l’estat de la qüestió en matèria d’igualtat. Amb això, es pretén donar claus a l’alumnat per valorar els avanços realitzats i les mancances que encara han de ser resoltes en aquesta qüestió.

Dimarts, 12 de juliol

16.30 h. Inauguració del curs a càrrec de:

Hble. Sra. Pilar Costa, consellera de Presidència del Govern de les Illes Balears.

Magfc. Sr. Llorenç Huguet, rector de la Universitat de les Illes Balears.

Sra. Rosa Cursach, directora de l’Institut Balear de la Dona.

Sra. Esperança Bosch, codirectora de la XVII Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere.

17-18.30 h. Conferència inaugural « RefugiadEs: la guerra que no acaba » a càrrec de Monserrat Boix. Periodista, llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat de Barcelona. Investigadora, consultora i formadora en comunicació, TIC i gènere. Creadora de Mujeres en Red, una de les xarxes més importants d’intercanvi d’informació a través d’Internet sobre drets humans de les dones i apoderament. Actualment desenvolupa investigacions sobre noves tecnologies i gènere, les TIC com a eina de la societat i la seva democratització en la defensa dels drets socials. De la seva llarga llista de publicacions destaquen obres com Hacktivismo Feminista (2003), o Comunicación y educación para la ciudadanía (Revista Andalucía Educativa, 2007).

Coordinació: Esperança Bosch, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

18.30-20.30 h. Taula rodona: « Observatoris d’igualtat: alguns exemples ». Coordinació: Victòria A. Ferrer, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

Hi participaran:

Patricia Sanz Cameo. Psicòloga. Vicepresidenta segona del Consell General de l’ONCE. Presidenta de l’Observatori d’Igualtat d’Oportunitats de l’ONCE i la seva Fundació.

Consuelo Chacartegui Jávega. Professora titular de Dret del Treball i la Seguretat Social de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Coordinadora de l’Observatori Laboral de Plans d’Igualtat Efectiva (OLPI).

Rosa Cursach Salas. Filòsofa i teòloga. Directora de l’Institut Balear de la Dona.

Ismael Kasrou Contioso. Cap de la Secretària Permanent d’Igualtat de l’Observatori Militar per a la Igualtat

— Almudena Cueto Sánchez, representant de l’Observatori d’Igualtat d’Oportunitats de l’Institut Asturià de la Dona

Dimecres, 13 de juliol

10-11.45 h. Conferència: « Gènere, feminisme i igualtat a les universitats espanyoles », a càrrec de Laura Nuño. Professora titular de Ciència Política de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC), centre en el qual dirigeix l’Observatori d’Igualtat (del qual depèn la Unitat de Gènere) i la Càtedra de Gènere de l’Institut de Dret Públic. Forma part de l’equip de direcció del títol propi en Gènere i Polítiques d’Igualtat entre Dones i Homes. És membre, en qualitat d’experta, del Consell Estatal de Participació de la Dona, del Consell Assessor de la Fundació Primer de Maig, i del Consell Assessor de l’Institut de Dret Públic de la URJC. És membre del Fòrum de Política Feminista, de la Plataforma de Permisos Iguals i Intransferibles de Naixement i Adopció (PPIINA) i de la GENET (Xarxa d’Estudis de Gènere del CSIC). Ha publicat més de quaranta llibres i articles sobre gènere i feminisme.

Coordinació: Esperança Bosch, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

11.45-12.15 h. Pausa i cafè.

12.15-14 h. Conferència « Llengua, memòria i genealogies poscoloniales dels feminismes del Sud », a càrrec de Karina Bidaseca Pensadora feminista. Doctora en Ciències Socials i Màster en Recerca en Ciències Socials. Investigadora independent del Consell Nacional de Ciència i Tecnologies (CONICET). Dirigeix el programa Postcolonialitat, Estudis Fronterers i Transfronterers en els Estudis Feministes i cocoordina el programa UNIAFRO de recerca i extensió sobre afrodescendència i cultures afrodiaspòriques (Instituto de Altos Estudios Sociales, Universitat Nacional de Sant Martín). Des de 2013 és coordinadora del Programa Tricontinental Sur-Sur al Consejo Latinoamericano de Ciencias Sociales (CLACSO), juntament amb el Council for the Development of Social Science Research in Africa (CODESRIA) i iDeAS. És autora de: Escritos en los cuerpos racializados. Lengua, memoria y genealogías (pos)coloniales del feminicidio (UIB, Espanya, 2015); Perturbando el texto colonial. Los Estudios (Pos)coloniales en América Latina (SB); i coautora i compiladora de molts altres textos.

Coordinació: Victòria A. Ferrer, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

14-16 h. Dinar

16-20 h.

Taller 1: «Gènere i compromís ètic en el periodisme».

Coordinació: Enrique Urbano, graduat en Dret i col·laborador de la Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere.

Objectiu: la perspectiva de gènere constitueix una eina fonamental per observar no solament les relacions entre dones i homes, sinó també per indagar en els funcionaments socials. Sense aquesta perspectiva, la visió que obtenim de la realitat és parcial, incompleta, i la parcialitat és contrària als principis sobre els quals es construeix la complicada trama de l’ètica periodística. L’objectiu d’aquest taller és aprofundir en aquestes qüestions i donar eines per reflexionar sobre aquest aspecte.

Hi participarà:

Lucía Martínez Odriozola, professora del Departament de Periodisme II de la Universitat del País Basc. És cofundadora i coeditora de la revista Pikara Magazine. Ha estat guardonada amb el premi periodístic Carmen Goes. És vocal de la Comissió Assessora per a un Ús no Sexista de la Publicitat i la Comunicació. Ha estat col·laboradora de diferents mitjans de comunicació com ara El Correo o la Cadena SER i, actualment, col·labora amb eldiario.es.

Taller 2: «Adolescents, masculinitats i prevenció de relacions abusives».

Coordinació: Miquel Far, professor del Departament de Psicologia de la UIB.

Objectiu: aquest taller està plantejat com un recorregut teòric i pràctic sobre la manera com es pot treballar amb l’adolescència alternatives al model de masculinitat tradicional. Des del treball personal, abordarem com hem viscut i com vivim la relació entre l’adolescència i la masculinitat hegemònica, reconeixent els seus privilegis en la societat, així com les pèrdues i les limitacions que aquesta masculinitat genera. Finalment, proposarem un conjunt d’eines i d’estratègies per promoure valors igualitaris en l’adolescència.

Hi participarà:

Heinrich Geldschläger. Psicòleg, psicoterapeuta i soci fundador de l’Associació Conexus (Barcelona), de la qual, actualment, és director de projectes internacionals i de recerca. Especialitzat en violència de gènere i intervenció amb homes. Imparteix formació i conferències en l’àmbit nacional i internacional sobre aquests temes. Membre de la junta directiva de la Xarxa Europea per al Treball amb Agressors de Violència Domèstica, WWP-EN (European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence) i del comitè executiu de MenEngage Europe.

Dijous, 14 de juliol

10-11.45 h. Conferència « Els feminismes com a correctius epistèmics en Psicologia », a càrrec de (S.) García Dauder. Docent de Psicologia Social a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid. Va realitzar el 2003 la tesi doctoral sobre les pioneres psicòlogues i les relacions entre la Psicologia i el feminisme. Fruit d’això va ser el llibre Psicología y Feminismo (2005, Narcea) i posteriors articles sobre pioneres científiques socials oblidades. Ha participat en diversos projectes de recerca sobre Ciència, Tecnologia i Gènere, en concret, sobre la regulació psicomèdica dels cossos sexuats i les violències dels dualismes. Ha coeditat El eje del mal es heterosexual. Figuraciones, movimientos y prácticas feministas queer (2005, Traficantes de Sueños) i ha participat en els llibres Cuerpos y diferencias (2016, Plaza y Valdés), Cartografías del cuerpo (2014, Cátedra) i Territorios de alteridad y salud mental colectiva (2016, UOC).

Coordinació: Esperança Bosch, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

11.45-12.15 h. Pausa i cafè.

12.15-14 h. Taula rodona: «Els observatoris i les unitats d’igualtat a la Universitat».

Coordinació: Salud Mantero, Oficina per a la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes de la UIB.

Hi participaran:

Trinidad Donoso. Delegada del Rector per a temes d’igualtat de gènere. Universitat de Barcelona.

Mercedes Alcañiz. Directora de la Unitat d’Igualtat. Universitat Jaume I de Castelló.

Maika Molina. Centre Dolors Piera per a la Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones. Universitat de Lleida.

Laura Duarte. Tècnica d’igualtat de l’Observatori per a la Igualtat. Universitat Autònoma de Barcelona.

14-16 h. Dinar.

16-20 h.

Taller 3: Títol pendent de confirmació.

Coordinació: Virginia Ferreiro, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

Hi participarà:

Carmen Castro. Doctora en Economia. Investigadora especialitzada en Polítiques Europees de Gènere i Màster en Mainstreaming de Gènere. Consultora de gènere amb àmplia experiència i reconeixement en l’àmbit internacional, experta de l’UNDP Roster enGender Equality and Women’s Empowerment in Public Administration (GEPA) i seleccionada com a Women Inspiring Gender Equality in Europe per l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE). Entre les seves iniciatives, destaquen especialment les consultories en línia SinGénerodeDudas i LoPersonalesPolítico. Actualment treballa com a assessora de Polítiques d’Igualtat a l’Ajuntament de la Corunya. És activista social i col·labora habitualment amb diverses ONG en l’àmbit dels drets humans, de la igualtat de gènere i la diversitat sexual.

Taller 4: « Noves representacions de gènere en l’audiovisual i a les xarxes socials. Un cop de mà per provocar un canvi ».

Coordinació: Capilla Navarro, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

Objectiu: la idea del taller és que sigui un espai d’anàlisi, reflexió i debat sobre representacions de dones i homes en els mitjans de comunicació alternatives a les hegemòniques. Pensarem sobre diferents models d’èxit en la fotografia, l’audiovisual i les xarxes socials.

Hi participarà:

Juan Plaza. Professor titular de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat Loyola Andalusia, a Sevilla, on és vicedegà. La seva recerca està orientada a l’estudi de les representacions d’homes i dones als mitjans de comunicació de masses (estereotips, models, llenguatge...). Ha treballat temes com ara els models de masculinitat i feminitat que apareixen a les revistes femenines dirigides a les adolescents, el protagonisme de les dones en la premsa diària, o els nous models de dones «reals» en la publicitat, per esmentar-ne alguns. Ha publicat llibres i articles en revistes científiques referits a aquesta temàtica. Ha publicat el seu primer llibre de relats amb l’editorial Talentura, titulat Hoy no puedo.

Divendres, 15 de juliol

10-12 h. Conferència: «L’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere. Últims informes realitzats», a càrrec de M. Ángeles Carmona, vocal del Consell General del Poder Judicial des de 2013, i presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere des de 2014. Lletrada de l’Administració de Justícia des de 1994, està destinada al Jutjat de Violència sobre la Dona número 3 de Sevilla. A més, ha exercit el càrrec de cap de la Unitat de Coordinació Territorial de Violència de Gènere de la Delegació del Govern a Andalusia. Ha col·laborat en publicacions com ara Comunicació y justicia en violencia de género i Violencia de género familiar y intrafamiliar, i ha intervingut com a ponent en jornades i conferències sobre la violència de gènere i com a docent en diversos cursos sobre la matèria.

Coordinació: Victoria A. Ferrer, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

12-12.30 h. Pausa i cafè.

12.30-14.30 h.

Conferència de clausura: «A quatre mans i dues intel·ligències», a càrrec de:

Pilar Ballarín, catedràtica de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de Granada i membre de l’Instituto Universitario de Investigación de Estudios de las Mujeres y de Género d’aquesta universitat, del qual va ser directora (2005-2008). És directora de la col·lecció Feminae de la Universitat de Granada, i secretària de la revista Arenal. Historia de las Mujeres. La seva línia principal de recerca se centra en la Història de l’Educació de les Dones, amb especial atenció al període contemporani a Espanya. Aquesta línia ha donat lloc a nombroses publicacions.

Asunción Ventura, professora titular de Dret Constitucional a la Universitat Jaume I de Castelló i vicepresidenta de la Fundació Isonomia per la igualtat d’oportunitats. Va ser secretària general de la Universitat Jaume I de Castelló (1999-2001). La seva principal línia de recerca s’orienta a l’estudi del Dret públic, particularment el Dret constitucional, des de la perspectiva de gènere. És autora de nombrosos llibres i publicacions relacionades amb la seva especialitat.

Coordinació: Esperança Bosch Fiol, professora del Departament de Psicologia de la UIB.


Web oficial


2016-06


Otros textos

Quizás también te interese

1997 - 2024 Mujeres en Red. El periódico feminista